War Thunder review

0
19

Salutare, camarazi pasionați de simulatoare de luptă și istorie militară! Astăzi vreau să vă împărtășesc experiența mea cu un titan al jocurilor de război, un titlu care de ani buni domină spațiul virtual al confruntărilor: War Thunder.

Trebuie să spun că este jocul la care intru zilnic să joc, zilnic petrec câteva ore. Are ceva ce te face să mai vrei să joci un meci. Trebuie să recunosc că, la momentul actual, este singurul joc pe care îl joc zilnic.

War Thunder este o experiență complexă care încearcă să recreeze cu fidelitate caracteristicile tehnice și dinamica de luptă a vehiculelor militare. Fiecare avion, tanc sau navă, și sunt peste 2500 de modele disponibile, de la cele de la începutul secolului XX până la unități de luptă moderne, se simte unic. Am apreciat atenția la detalii, de la modul în care forțele G afectează piloții în luptele aeriene, la sistemul complex de avariere, unde fiecare componentă a vehiculului poate fi lovită și distrusă individual, afectând performanța în luptă. Jocul se poate instala și în limba română.

Este un joc destul de greu și brutal pentru jucătorii noi, care vor afla foarte repede ce înseamnă luptele dure, fizica realistă și traiectoria reală a obuzelor. Un obuz și ai explodat, nici nu ai văzut de unde a venit. Jucătorii vechi cunosc punctele de pe hartă unde să stea, de unde să tragă fără să se facă văzuți. Eu prefer doar partea cu tancurile, luptele între tancuri.

Trebuie să recunosc, jocul fiind produs de o echipă din Rusia, anumite tancuri (aproape toate) rusești sunt mult, mult mai puternice (bias) decât erau în realitate. Dar, cu timpul , înveți cum să gestionezi situația.

Este un joc unde ai nevoie de răbdare, să te concentrezi. Nu te arunci pe front direct, nu ești invincibil. Un obuz bine plasat de inamic și ai explodat instant. Ca sfat, nu lua câte obuze poate lua un tanc, ia mai puțin de jumătate, așa mai ai o șansă să nu explodezi din prima. Cu timpul vei învăța că fiecare obuz are caracteristici diferite (unul care distruge prin presiune când explodează la impactul cu armura tancului), alt obuz trece prin armură si poate distruge obuzele din tancul tău, sau poate imobiliza echipajul. Un obuz bine plasat poate imobniliza tancul, durează până ca echipajul să fie schimbat (dacă moare, de exemplu conducătorul tancului, este nevoie ca altcineva să îi ia locul (asftel o să crească și timpul de încărcare a obuzelor). Și multe alte lucruri foarte realiste. Contează cum înclini tureta și tancul, poate ai o șansă ca obuzul inamic să ricoșeze.

Adevărata profunzime a jocului, din punctul meu de vedere, se dezvăluie în modurile Realist și Simulator. Aici, bătăliile devin cu adevărat intense. În luptele realiste, trebuie să ții cont de aspecte istorice, muniția este limitată, iar ajutoarele de țintire sunt reduse. Modul Simulator duce totul la extrem, eliminând majoritatea elementelor de interfață și forțându-te să te bazezi pe instrumentele de bord și pe abilitățile tale de pilotaj sau de comandant de tanc. Aceste moduri oferă o satisfacție imensă atunci când reușești o manevră dificilă sau o lovitură precisă. În luptele Sim freindly fire este on. În cele realiste doar cele de la avion sunt on, un avion aliat te poate distruge ca și cum ai fi un tanc inamic.

War Thunder excelează prin conceptul de “combined arms” – bătălii în care forțele aeriene și terestre colaborează pe aceeași hartă. Este o senzație incredibilă să pilotezi un bombardier în picaj pentru a oferi suport aerian camarazilor de la sol, sau să te aperi de un atac aerian cu tunurile antiaeriene ale tancului tău. Această interacțiune între diferitele tipuri de unități adaugă un strat strategic complex și face ca fiecare bătălie să fie imprevizibilă. Este foarte greu când ai de-a face cu piloți experimentați de avioane să îi dobori. Sigur vei fi distrus tu. Nu trebuie să te enervezi. Jocul are și latura aceasta de competivitate, după ce ești distrus vrei să te răzbuni pe cel care te-a distrus. Nu face greșeala aceatsa, sigur vei fi distrus de alții. Trebuie să te calmezi și să vezi situația de pe front.

Grafica și sunetul contribuie din plin la imersiune. Trebuie neapărat să ai sunetul activat, vei auzi tancurile inamice. Eu prefer, când aștept undeva, să opresc motorul tancului (tasta “I”), așa nu mai sunt auzit, pot să aud eu tancurile inamice. Impoortant să ai o acoperire, nu să rămâi expus în câmp liber. Cu motorul pornit inamicii pot să îți vadă mai ușor tancul (de la fumul de eșapemanet). Modelele vehiculelor sunt detaliate cu acuratețe istorică, peisajele sunt vaste și variate, reprezentând teatre de război reale, iar efectele sonore, de la zgomotul motoarelor la exploziile puternice, sunt autentice și te transpun direct în mijlocul acțiunii.

Sunt multe de scris. Avioanele te vor umple de nervi, când ești bombardat în timp ce tu aștepți în tanc să distrugi un alt tanc. Trebuie să schimbi perspetiva când tragi, să pui prin vizorul comandantului, să calculezi distanța (de obicei trebuie cu lob tras obuzul), și să speri că se duce într-un punt vulnerabil al tancului inamic (de obicei spatele și lateralele). Sunt diferite tipuri de tancuri: tancuri grele, dificil de distrus, cu multă armură, ai nevoie de obuze care penetrează puternic, tancurile grele sunt încete, au armură, dar au și timpul de reîncărcare a obuzelor mai mare. Cele medii sunt ceva mai rapide, la fel ca cele ușoare, care sunt rapide pentru că nu au aproape deloc armură (pot fi distruse ușor cu mitraliera de calibru.50 a tancurilor ce au o astfel de mitralieră- de obicei tancurile grele, IS (rusești), T 34 (americane)…etc. Fiecare tanc se comportă unic.

Este un joc de răbdare. Cu timpul vei învăța mecanica. După fiecare luptă aduni puncte pentru a cerceta îmbunătățiri pentru tanc/ avion.

Ca joc free-to-play, War Thunder oferă o cantitate impresionantă de conținut gratuit. Progresia prin diferitele națiuni (fiecare cu tancuri unice) și epoci tehnologice poate fi, ce-i drept, un proces de durată, un “grind” care necesită timp și dedicare pentru a debloca vehiculele de top. Nu recomand să jucați la un BR mai mare de 8.7-9. Veți da peste mulți jucători esports. Oricum, dacă tancul vostru are, să zicem, un BR de 7.0, de multe ori te vei lupta cu tancuri de BR 8. Există și opțiuni de microtranzacții pentru a accelera acest proces sau pentru a achiziționa vehicule premium, însă am constatat că poți avea o experiență completă și satisfăcătoare și fără a cheltui bani reali, atâta timp cât ești dispus să investești timp. Recomand totuși să cumpărați, când sunt ofertele (de două ori pe an, în Noiembrie este ziua War Thunder, atunci toate au reducere 50%). Tot atunci apare și celebrul MAUS, doar atunci îl puteți debloca, în Noiembrie.

Desigur, niciun joc nu este perfect. Curba de învățare poate fi abruptă pentru noii veniți, iar uneori interfața meniurilor poate părea puțin încărcată. De asemenea, echilibrul între diversele vehicule este un subiect constant de discuție în comunitate, dar dezvoltatorii lansează actualizări regulate, adăugând conținut nou și încercând să ajusteze aceste aspecte.

În concluzie, după nenumărate bătălii aeriene, terestre, pot spune cu mâna pe inimă că War Thunder este o experiență de neuitat pentru orice pasionat de istorie militară și simulatoare de luptă. Este un joc vast, complex și adesea provocator, dar care recompensează răbdarea și îndemânarea cu momente de triumf greu de egalat. Dacă sunteți în căutarea unui simulator de luptă free-to-play care oferă realism, o varietate uriașă de vehicule și o acțiune intensă, atunci vă recomand cu căldură să încercați War Thunder. Ne vedem pe câmpul de luptă (Nucusu Romania – este numele meu)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here