Returnal: merită încercat sau trecem mai departe?

0
160

Când te gândești la jocuri video produse de Housemarque, câteva din primele lucruri care îți vin în minte sunt scene pline de acțiune care se derulează rapid, unele după altele, mii de gloanțe de toate mărimile, ațintite spre tine și care te amenință din toate părțile și o grafică excepțională. Iar Returnal are toate aceste caracteristici.

Dintre toate jocurile create vreodată de Housemarque, Returnal este probabil unul din cele mai ambițioase întrucât este primul joc third person shooter creat exclusiv pentru consola PlayStation 5, cu o grafică care îți taie răsuflarea și cadre bogate, rivalizate doar de Dead Space sau Metroid Prime.

Este un joc care te ține în suspans pe toată durata sa, chiar și în timp ce avansezi în campanii, rezolvi mistere și afli secrete. E puțin cam dificil să termin jocul dintr-o dată. Dar dacă ai curaj să te încumeți la o asemenea provocare și răsplata finală este pe măsură.

Despre ce este jocul Returnal?

Returnal spune povestea Selenei Vssos, personajul principal, care a aterizat pe o planetă extraterestră numită Atropos. Pe măsură ce evadează din nava sa și încearcă să localizeze sursa unui semnal misterios, lucrurile din jurul Selenei devin foarte ciudate, iar timpul nu mai respectă regulile pe care le știa ea. Bineînțeles, toate acestea contribuie la consolidarea cadrului în care urmează să se desfășoare mai apoi acțiunea și dau o explicație pentru faptul că mai târziu va fi necesar să treci prin aceleași locuri de mai multe ori ca să continui. 

Selena găsește chiar și înregistrări făcute de propria persoană în trecut, care te conduc în final la întrebarea centrală a jocului Returnal. Mai mult, Hausemarque a incorporat în joc și niște secvențe în care Selena trebuie să-și exploreze amintirile și chiar și coșmarurile pentru a descurca ițele.

Am îndrăgit-o pe Selena și am văzut-o ca o protagonistă carismatică și foarte interesantă, care se dovedește a fi mult mai complexă față de cât ne-am așteptat inițial, de la un personaj dintr-un joc de acest fel. Pentru asta, considerăm că Housemarque chiar merită laudele noastre deoarece a reușit să clădească o poveste foarte atrăgătoare în cadrul unui tip de joc în care este destul de dificil să faci acest lucru. 

Totuși, nu avem de-a face cu un scenariu la fel de elegant ca la Hades de exemplu, unde personajele jocului au mereu ceva nou și interesant de spus, în funcție de reușitele și ratările tale, sau de progresul tău la modul general. Dar chiar și așa, povestea Returnal a reușit să ne captiveze.

Gloanțe, adrenalină și viață

Dacă povestea ne-a luat prin surprindere, modul de joc pe de altă parte, ni s-a părut foarte familiar. Returnal se aseamănă mult în ceea ce privește gameplay-ul cu Resogun, Nex Machina sau Super Stardust HD, doar că este un third person shooter. Iar rezultatele sunt spectaculoase.

Practic, tot ceea ce știam de la alte jocuri și ne plăcea, am redescoperit și în Returnal. De exemplu, atunci când tragi, caracterul tău își ia avânt într-un mod aparte, care îl face invulnerabil la atacurile inamicilor. De asemenea, inamicii care te bombardează cu gloanțele lor care vin spre tine ca un fel de baraj, sunt destul de înceți încât să poți să-i depășești ca viteză, iar față de cei care te atacă cu un perete de gloanțe poți să ripostezi pur și simplu trecând printre ei.

Sunt foarte multe tipuri de inamici în jocul Returnal, lucru care îi adaugă un plus de sare și piper. Și mai mult, chiar și atunci când joci cu același model de caracter, dar într-un cadru diferit, întotdeauna poți observa ceva diferit în comportamentul său.

Este foarte important să înveți fiecare mișcare și gest al caracterului tău deoarece, în Returnal, trebuie să eviți cu orice preț să fi ochit. Există un contor care îți măsoară nivelul de adrenalină și după care ești răsplătit dacă nu te nimerește nimeni.

Mai trebuie să amintim și despre itemele care îți dau viață, care se transformă într-o sursă de health capacity când ești complet sănătos. 

Toate ca toate, dacă ar fi să tragem o concluzie, Returnal este un joc dificil, pentru care ai nevoie de ceva timp că să-i înveți toate secretele și să-l termini. Dar te răsplătește într-un mod atât de satisfăcător pentru fiecare decizie înțeleaptă pe care o iei, încât de motivează cu vârf și îndesat să continui până la capăt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here