Și ai dreptate să îi acorzi atât de multă atenție pentru că, orice s-ar spune, Xbox Series X este o consolă incredibilă, cu un potențial fantastic, o piesă hardware în care odată ce ai investit este imposibil să-ți regreți decizia.

O recenzie succintă

Tot ce trebuie să știi despre noua consolă Xbox Series X într-o lectură de zece minute!

Această nouă generație de console se remarcă în primul rând prin viteza sa uimitoare, ce contrastează cu silențiozitatea aparatului, încă o caracteristică de care nu ai cum să nu te bucuri, mai ales când vrei să te pătrunzi cât mai rapid în universul spectaculos al jocurilor pe care le joci. În plus, în ceea ce privește performanțele, putem spune că indiferent dacă ne referim la titlurile noi sau la cele vechi, Xbox Series X oferă o experiență de utilizare absolut nemaipomenită din toate punctele de vedere, mult superioară în comparație cu tot ceea ce am avut șansa să testăm până acum. 

Ceea ce trebuie să subliniem de la început în legătură cu Xbox Series X este faptul că niciun calculator de gaming cu adevărat performant nu poate fi cumpărat nici acum și probabil nici peste 20 de ani la acest preț și anume, aproximativ 2500 de lei pe piața românească, acum, la momentul lansării. În ciuda puterii sale extraordinare, Xbox Series X este un dispozitiv de gaming pentru toate buzunarele cu viteze de încărcare semnificativ reduse față de dispozitivele cu mai multă vechime pe piață și posibilitatea de redare a imaginilor cu o fidelitate de care nu am avut vreodată ocazia să ne bucurăm până acum. 

Dar lăsând la o parte lauda, acest articol dorindu-se a fi o recenzie onestă și completă în legătură cu tot ce are de oferit Xbox Series X, vom discuta mai departe și despre neajunsuri, deoarece, chiar și un dispozitiv ca această consolă are hibele sale pe care trebuie să le menționăm dacă vrem să fim obiectivi. 

În acest sens, cu toate că nu avem prea multe lucruri de care să ne plângem în legătură cu dispozitivul propriu-zis, colecția de jocuri împreuna cu care a fost lansat pe piață lasă de dorit și cel puțin pentru moment, nu putem spune că există măcar un titlu pe care să-l considerăm un must-have pentru un amator de jocuri.

Pe de altă parte, dacă investești în această consolă sau ai devenit deja fericitul ei posesor, sfatul nostru este să faci rost cât mai repede și de un abonament Xbox Game Pass care îți dă acces la nenumărate titluri pentru un preț incredibil de mic în comparație cu ceea ce oferă. Cel puțin din punctul nostru de vedere, acest abonament te poate ajuta să treci mai ușor peste dezamăgirea pe care ți-o aduce oferta prea săracă de jocuri noi, cu toate că după achiziția sa ajungi să te joci în cea mai mare parte titluri vechi, dar ce-i drept, optimizate.

Când trece febra noii achiziții și începi să te obișnuiești cu ceea ce ai în casă, imposibilitatea de a juca de exemplu Halo Infinite sau alt titlu la fel de răsunător te face să devii puțin anxios în așteptarea unui joc mai bun. În plus, ne-am fi așteptat să primim ceva mai mult cel puțin la capitolul interfață. 

În concluzie, nu avem nimic de reproșat puterii excepționale a dispozitivului flagship lansat de Microsoft anul acesta. Dar dacă până acum nu ai făcut investiții masive în ecosistemul Xbox sau nu vrei neapărat să guști imediat din experiența pe care ți-o poate oferi acest aparat, cel puțin până la întregirea colecției de jocuri special create pentru noua generație, mai poți amâna momentul investiției. Iar aceasta este o veste bună deoarece, cel puțin la ora actuală, cu toate că există magazine online unde poți comanda produsul, data de livrare a acestuia va fi cel mai devreme cândva în luna ianuarie a anului următor.

Dată de lansare și preț

Rămâne de discutat cât de potrivit a fost momentul lansării, cât despre preț, jos pălăria!

La nivel global, noua consolă Xbox Series X a fost lansată în data de 10 noiembrie 2020, Microsoft având un avantaj de două zile calendaristice față de Sony și a lor consolă Play Station 5 care a apărut pe piață în data de 12 noiembrie 2020, dar doar în câteva țări, urmând să apară și în restul o săptămână mai târziu.

În ceea ce privește țara noastră, Xbox Series X este încă dificil de găsit deoarece puțini comercianți au la momentul de față produsul și doar în cantități limitate. Acum, mai degrabă, se găsește varianta mai “light” a aparatului, și anume consola Microsoft Xbox Series S, digital edition, pe alb, ce poate fi cumpărată la prețuri de:

●    1499.90 de pe site-urile magazinelor Media Galaxy și Altex România;

●    1444.97 de pe site-ul magazinului Gamers.ro.

Nici la aceste tarife nu putem spune că prețul pentru un Xbox Series X sau Xbox Series S îl considerăm chiar bani de buzunar, dar cel puțin producătorii nu ne-au făcut surprize și costul aparatului mai scump este același cu prețul de lansare al consolei Xbox One, care nici măcar nu se poate compara la performanțe cu uimitoarea consolă Xbox Series X. În plus, așa cum am menționat deja și în rândurile de mai sus, având în vedere că la banii aceștia ne putem bucura de performanțele unui calculator de gaming, poate chiar de 5 – 6 ori mai scump, despre Xbox Series X se poate spune că este o investiție cum nu se poate mai profitabilă.

Cu toate acestea, așa cum am menționat deja și în introducerea acestei recenzii, dacă vrei să te bucuri de consola Xbox Series X așa cum se cuvine, sfatul nostru este să investești cât mai curând într-un abonament Xbox Game Pass care, dacă ne raportăm la site-ul xboxromania.ro, costă:

●    3.39 euro (aproximativ 16.52 lei) pentru o lună;

●    12.49 euro (aproximativ 60.87 lei) pentru trei luni;

●    40.09 euro (aproximativ 195.38 lei) pentru șase luni;

●    56.99 euro (aproximativ 277.74 lei) pentru douăsprezece luni.

Iar un Xbox Game Pass Ultimate:

●    9.19 euro (aproximativ 44.78 lei) pentru o lună;

●    16.69 euro (aproximativ 81.32) pentru trei luni.

Abonamentul Xbox Game Pass îți oferă acces la jocuile preferate pe consola Xbox Series X și dacă nu ai de gând să te joci atât pe consolă cât și pe PC așa cum îți permite Xbox Game Pass Ultimate, este mai mult decât suficient pentru nevoile tale.

Încă un lucru de menționat în această secțiune a recenziei noastre, pe lângă faptul că jocurile special create pentru Xbox Series X disponibile la ora actuală sunt încă prea puține, este faptul că Xbox Series X a apărut pe piață aproape în același timp cu dispozitivele celor de la Sony, și anume consola PS5 și consola PS5 Digital, lucru pentru care nu suntem încă hotărâți dacă să-i lăudăm pe cei de la Microsoft sau nu în legătură cu alegerea datei de lansare. Cu alte cuvinte, pe de-o parte, le apreciem eforturile de a fi primii, dar pe de altă parte nu știm sigur dacă acestea chiar au meritat.

Design

Un aspect curat, silențiozitate maximă, interfață minimalistă, temperatură maximă destul de ridicată, dar nu mai mare ca cea a consolei Xbox One și un controller versatil

Designul consolei Xbox Series X este complet diferit față de consolele generațiilor trecute, iar forma de turn înalt ne amintește într-o oarecare măsură de carcasele tradiționale de desktop-uri, cu toate că această consolă poate fi așezată și în poziție orizontală, în funcție de preferințele utilizatorului.

Ca dimensiuni, consola Xbox Series X măsoară 15.1 x 15 x 30.1 centimetri și cântărește 4.45 kilograme, având o formă de paralelipiped, vopsit într-un negru intens, mat, cu excepția gurilor de răcire din vârf care au parcă o tentă verzuie, cauzând o iluzie optică și oferind un plus de originalitate designului deja impresionant.  

Privind-o direct din față, nu prea avem foarte multe lucruri de povestit în legătură cu aspectul consolei Xbox Series X deoarece producătorii acesteia au încercat și chiar le-a reușit un design minimalist, împins până la extrem. Astfel, semnătura brandului, butonul de pornire a consolei, pe care este desenat un elegant X este poziționat în partea stângă – sus, găsim un disc drive și un buton eject în partea stângă – jos  și în final, un buton de sincronizare care are și rolul de receptor IR și un port USB 3.2 în partea de dreaptă – jos.

Un lucru interesant la această consolă este faptul că în partea din spate, toate porturile au indicatori tactili, sub forma unor puncte mici și proeminente, care te ajută să distingi mai ușor fiecare port în parte. De exemplu, porturile USB 3.2 au câte trei astfel de protuberanțe, în timp ce portul power input doar unul. Acest mic detaliu este un aspect absolut extraordinar pentru cei cu deficiențe de vedere care pot astfel mânui mai ușor consola.

În poziție “naturală”, stând în picioare, lateralele consolei Xbox Series X sunt destul de simple. Cu excepția unui logo discret în colțul feței stângi și patru suporturi de cauciuc pe partea dreaptă, untile pentru atunci când vrei să așezi consola în poziție orizontală. 

În partea de jos a consolei, există un suport în formă de disc și bineînțeles mai multe guri de aerisire care împreună cu cele de sus fac parte din sistemul prin care această consolă elimină energia termică acumulată în timpul utilizării.

Ca să nu mai lungim și mai mult vorba la acest capitol, oricum ai privi-o, consola Xbox Series X are un look minimalist din toate punctele de vedere. Datorită acestuia, cu toate că greutatea sa este destul de mare în comparație cu dimensiunile, cel puțin la prima vedere îți dă impresia unui aparat compact și aparent ușor. 

Ca idei de amplasare, propunem așezarea acestei console direct pe podea sau pe comodă, lângă televizor, sau într-un raft ca cele Kallax de la Ikea care măsoară 39 x 39 de centimetri. Dar indiferent de locul unde alegi s-o poziționezi și stilul locuinței tale, datorită designului său, consola Xbox Series X se integrează perfect în cadrul din care face parte.

Este un aparat atât de simplu ca design, încât nu ai decât să te îndrăgostești de el de la prima vedere, sau pur și simplu să-l urăști chiar și pentru cum arată în fotografii pentru că nu este nici mai mult și nici mai puțin decât ceea ce se vede în imaginile care mai nou au acaparat tot internetul. Din punctul nostru de vedere pe de altă parte, acest design este unul foarte potrivit pentru un gamer matur, care știe deja exact ce își dorește de la dispozitivele sale și când vine vorba de detalii, îl interesează doar cele care au cu adevărat un înțeles profund.

Mai silențioasă decât o pisică, dar fierbinte în adevăratul sens al cuvântului

Ne-am hotărât să dedicăm silențiozității acestei console o secțiune complet separată de restul articolului pentru că nu ne-am fi așteptat niciodată la astfel de performanțe și imediat ce am pus-o în funcțiune, zgomotul ei aproape inexistent ne-a luat prin surprindere. Fără exagerare, consola Xbox Series X este cea mai silențioasă consolă pe care am avut șansa s-o deținem și s-o testăm până la ora actuală și chiar dacă așteptăm încă mai multe jocuri dedicate acestei generații ca să ne putem convinge pe de-a-ntregul, suntem convinși că rezultatele nu vor diferi cu mult față de concluziile la care am ajuns până acum. 

Când îi dai drumul și i se aprinde ecranul de start, consola nu emite decât un zgomot de 30 de decibeli, cam tot atât cât are și o șoaptă, iar lucrurile nu se schimbă cu mult nici când începi să joci titluri precum: PlayerUnknown’s Battlegrounds, No Man’s Sky sau Sea of Thieves, situație în care nivelul de zgomot ajunge la aproximativ 33 de decibeli.

În momentul instalării unui update, am reușit să înregistrăm un nivel de zgomot de 45 de decibeli, cam tot atât cât are și o imprimantă pusă în funcțiune și chiar dacă acest sunet este cu un prag mai înalt decât atunci când nu supui aparatul la un asemenea efort, este totuși mai puțin zgomotoasă decât orice fel de joc video. 

Tot ce am aflat despre zgomotul consolei Xbox Series X ne-a bucurat din suflet pentru că facem parte din acei gameri cărora nu le place deloc atunci când concentrarea le este întreruptă de un bâzâit artificial, fix în mijlocul acțiunii. Pe de altă parte, am fost oarecum surprinși să descoperim că în ciuda zgomotului foarte redus, căldura emanată de acest aparat nu diferă cu mult față de cea produsă de Xbox One X, lucru care deși nu ne deranjează în niciun fel, ni s-a părut cel puțin curios. De asemenea, la atingere, în timpul jocurilor, consola Xbox Series X devine destul de fierbinte, dar până în acest moment cel puțin, nu am putea spună că acest lucru îi influențează în vreun fel performanțele.

Schimbări nu prea impresionante la interfața utilizatorului și panoul de control

Cu toate că așa cum am povestit și până acum este o diferență ca de la cer la pământ între consola Xbox Series X și modelele predecesoare ei în ceea ce privește designul și performanțele, nu putem spune același lucru și despre interfața de utilizare sau panoul de control. 

Panoul de control cel puțin, este aproape identic cu cel pe care îl prezintă consola Xbox One, iar motivul pentru care producătorii acesteia au ales să nu se strofoace prea mult la acest capitol este faptul că panoul de control al consolei mai vechi a suferit tocmai în august un proces amplu de optimizare.

De aceea, și în cazul consolei Xbox Series X să te aștepți la același layout cu care te-ai obișnuit și la consola Xbox One, pe care îl poți customiza în așa fel încât să îți afișeze în ecranul de start aplicațiile preferate.

În afară de faptul că ai control aproapte total asupra ecranului de start, Microsoft permite jucătorilor, în cazul consolei de ultimă generație, să se autoexprime mai mult prin teme noi care funcționează ca un fundal pe propriul profil. De asemenea, dacă le preferi mai multă animație, ai la dispoziție și fundale dinamice, destul de interesante față de cele complet statice pe care le oferea și Xbox One.

Cu toate că nu diferă mult față de cel al vechii console, panoul de control Xbox Series X este mai rapid și mai simplu de navigat. Cu alte cuvinte, deși ne-ar fi plăcut să vedem mai multe funcții futuriste, demne de o consolă din noua generație, nu avem vreun motiv real să ne plângem nici de interfața sau panoul de control disponibile pe Xbox Series X.

Pur și simplu ne-am îndrăgostit de controller-ul consolei Xbox Series X!

Când îl ții în mână pentru prima oară, controller-ul consolei Xbox Series X îți dă o senzație foarte familiară. El nu se simte cu mult diferit față de controller-ul generației anterioare și seamănă mult și ca formă. Dar dacă îl inspectezi mai îndeaproape, nu ai cum să nu observi detaliile subtile pe care Microsoft a pus un accent deosebit.

În primul rând, dispozitivul are o culoare mată, care se potrivește de minune cu design-ul consolei propriu-zise. De asemenea, cu toate că dimensiunile sale sunt aceleași ca și cele ale predecesorului său, butoanele au fost reduse ca mărime cu câțiva milimetri ceea ce face ca acest controller să fie per total mult mai ergonomic. Mai mult, el are un buton în plus numit share care te ajută să imortalizezi scenele preferate din jocurile cu care te distrezi și un D-pad hibrid.

De asemenea, în afară de îmbunătățirile aduse aspectului, controller-ul Xbox Series X oferă ceva în plus și la capitolul funcționalitate. El are un timp de răspuns mult mai bun decât generațiile anterioare și dacă te-ai săturat de clasicele baterii AA, în cazul acestui dispozitiv poți investi într-un kit Play and Charge sau pur și simplu să-l conectezi la consolă prin portul USB-C.

Performanțe

Viteze de încărcare semnificativ mai mari, mai multă stabilitate, spațiu de stocare generos, rezoluție 4K și 60 de cadre pe secundă, HDR automat și două funcții spectaculoase

Când vorbim de performanțele și dotările consolei Xbox Series X este musai să începem cu procesorul cu opt nuclee AMD Zen 2 care rulează la 3.8 GHz, placa grafică dedicată RDNA 2 AMD cu o putere de procesare de 12 TFLOP, 16 GB de memorie GDDR6 și 1 TB de memorie Custom NVMe SSD. Iar dacă ne uităm la ce scrie pe hârtie, descoperim următoarele:

●    Procesor: 8x Cores la 3.8 GHz (3.6 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU

●    Placă grafică: 12 TFLOPS, 52 CUs la 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU

●    Mărimea circuitului integrat: 360.45 mm2

●    Memorie: 16 GB GDDR6 w/ 320 bits bus

●    Latimea de bandă a memoriei: 10GB la 560 GB/s, 6GB la 336 GB/s

●    Internal Storage: 1TB Custom NVME SSD

●    I/O Throughput: 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s

●    Posibilitate de extindere a memoriei interne: Card de 1TB (exact cât are și memoria internă)

●    Memorie externă: USB 3.2 External HDD Support

●    Unitate Optică: 4K UHD Blu-ray Drive

●    Performanțe: 4K la 60 cadre pe secundă, cu posibilitate de a atinge 120 cadre pe secundă.

Timpi de încărcare neglijabili

Pentru început, ne simțim datori să repetăm ori de câte ori avem ocazia faptul că Xbox Series X este o consolă cum nu se poate mai rapidă datorită memoriei sale NVMe SSD. De cum am pus-o la încercare cu gîndul de a o compara cu Xbox One S, am văzut cum Xbox Series X este capabilă să se ne scurteze timpul de așteptare char și cu jumătate din perioada pe care trebuia s-o “îndurăm” înainte. 

Timpul de încărcare diferă totuși de la joc la joc, în cazul unora dintre titluri fiind mai scurt cu doar câteva secunde. Dar chiar și în această situație, astfel de performanțe sunt mai mult decât binevenite deoarece orice clipă contează când este vorba de timpul liber, dedicat unei pasiuni precum jocurile video, nu-i așa?

Cel mai impresionant rezultat pe care l-am observat până acum și care am considerat că merită să-l împărtășim și cu tine este cel obținut în cazul jocului Sea of Thieves la care timpul de așteptare pentru încărcare a scăzut de la 100 de secunde la doar 35! Aproape o treime din “supliciul” inițial!

În ceea ce privește jocurile noi pe de altă parte, cea mai impresionantă experiență a fost o plimbare cu taxiul, dintr-un cartier în altul, în jocul Yakuza: Like a Dragon’s fast travel, care a durat doar 4.7 secunde, mult mai puțin decât atunci când rulăm același titlu pe consola Xbox One.

Rezoluție de 4K la 60 de cadre pe secundă cu posibilitatea atingerii a 120 de cadre

Consola Xbox Series X oferă suport pentru 120 de cadre pe secundă, dar pentru astfel de performanțe ai nevoie și de un display pe măsură. Cu toate acestea, umila noastră părere este că o rezoluție de 4K la 60 de cadre pe secundă, pornind bineînțeles de la premisa că deții un televizor cu această rezoluție, este mai mult decât suficientă, deoarece astfel de cifre oferă oricum o experiență de joc pur și simplu nemaipomenită. 

Mai mult, pentru titluri precum The Falconeer, pe care îl poți juca la 120 de cadre pe secundă și îți dă impresia că în joc totul se mișcă la fel de fluid ca în viața reală, la astfel de viteze trebuie să te pregătești să sacrifici rezoluția, deoarece, în acest caz, ea nu poate depăși 1080 de pixeli. Cu alte cuvinte, totul se reduce la compromisuri și depinde de tine dacă alegi performanțe mai bune sau imagini mai clare.

Avem pe de altă parte și jocuri multiplayer, precum Gear 5, care datorită optimizărilor suferite de consola Xbox Series X pot fi jucate la rezoluție 4K în 120 de cadre pe secundă. 

Ca să-ți setezi dispozitivul la 120 de cadre pe secundă trebuie doar să deschizi meniul setărilor audio și video și să alegi de acolo viteza care te satisface. Dar chiar dacă procedezi astfel, nu prea ai mult de câștigat, întrucât, la ora actuală, doar o mică parte din jocuri pot suporta astfe de viteze, printre care se numără și Call of Duty Black Ops: Cold War sau Halo Infinite multiplayer, cu excepția celor două titluri menționate până acum.

Ce înseamnă de fapt HDR automat?

La fel ca Xbox One, consola Xbox Series X îți permite și anumite setări pentru jocurile HDR. Pentru cele mai bune rezultate, recomandăm ca aceste setări să se efectueze înainte de pornirea jocului pentru a obține efecte vizuale ireproșabile, precum și un contrast de calitate.

În ceea ce privește jocurile pe care le-am ales pentru a testa această funcție, ne-am limitat la titluri compatibile atât cu noua consolă cât și cu dispozitivele mai vechi pentru a putea face o comparație obiectivă. În acest sens, am observat îmbunătățiri radicale în cazul consolei Xbox Series X, un lucru deloc ieșit din comun dacă luăm în calcul faptul că Microsoft a imprementat funcția de HDR nativ pentru astfel de titluri.

Ne vom mai opri asupra acestui subiect și atunci când vom vorbi despre titlurile optimizate special pentru consola Xbox Series X. Dar, pe scurt, ceea ce vrem să subliniem este faptul că îmbunătățirile din punct de vedere vizual se observă cu ochiul liber, încă de la primele cadre ale jocurilor.

Capacitate de stocare mai mult decât suficientă, cu posibilitate de mărire

Memoria internă de 1 TB Custom NVMe SSD de la Xbox Series X se traduce pe scurt în 802 GB de stocare și 198 GB rezervați pentru sistemul de operare și alte fișiere. În aceste condiții, consola permite descărcarea a aproximativ 18 jocuri de diferite dimensiuni până să ai cu adevărat nevoie de mai multă memorie internă. 

Din punctul nostru de vedere, pentru început cel puțin, 802 GB sunt mai mult decât suficienți pentru orice tip de gamer: atât amator, cât și profesionist. Dar dacă nu te mulțumești cu atât, întotdeauna ai posibilitatea să investești într-un card extern Seagate dacă vrei să profiți la maxim de avantajele oferite de funcții precum Quick Resume.

De asemenea, este important să luăm în calcul faptul că jocurile noii generații de console cu care ne vom distra în viitorul apropiat vor ocupa mai mult spațiu de stocare ceea ce înseamnă că la un moment dat cardul de memorie ar putea deveni chiar un must have.

Un card extern Seagate de 1 TB nu este chiar ieftin, el costând în jur de 900 de lei, dar aduce o mulțime de avantaje experienței de utilizare, printre care se numără și posibilitatea sa de manipulare care nu ridică niciun fel de probleme. Pentru a-l folosi, tot ce trebuie să faci este să introduci acest card în slotul dedicat lui din consolă și pur și simplă să acccesezi spațiul suplimentar. Apoi, când memoria consolei se umple de jocuri și nu mai are suficient spațiu pentru noi titluri, ești întrebat dacă vrei ca folosești în continuare memoria cardului sau să ștergi din jocurile pe care le ai deja pentru a elibera spațiul.

De asemenea, dacă ți se pare că acest card Seagate este puțin cam scump pentru buzunarul tău, poți întotdeauna să apelezi la un drive extern HDD sau SSD pe care să-l conectezi la consolă prin portul USB 3.1. Pe aceste drive-uri poți stoca o mulțime de jocuri pentru consola ta Xbox Series X, dar un lucru de reținut este faptul că titlurile optimizate pentru această generație le poți juca doar de pe memoria NVMe SSD.

Procesul prin care adaugi mai mult spațiu de stocare prin intermediul unui drive extern este similar cu cel pe care trebuie să-l urmezi și pentru Xbox One. Așa cum am specificat și în rândurile de mai sus, doar conectezi drive-ul printr-unul din porturile USB și dacă va avea nevoie de formatare, consola te va întreba direct acest lucru. Cu alte cuvinte, întregul mecanism funcționează pe principiul plug-and-play, exact așa cum te-ai aștepta.

Ceea ce ne place în mod deosebit la consola Xbox Series X din punct de vedere al capacității de stocare este faptul că atunci când instalezi sau dezinstalezi un joc, poți selecta ca jocul să nu se instaleze complet, ci doar anumite părți din el, lucru care te ajută să economisești și mai mult spațiu. De exemplu, în cazul jocului Doom Eternal, poți instala fără probleme doar varianta multiplayer, fără campanie, sau doar campania, fără varianta multiplayer. Bineînțeles, posibilitatea de utilizare a acestei funcții depinde mult și de fiecare joc în parte. Dar ne-ar plăcea sincer ca majoritatea titlurilor să fie optimizate în acest fel pentru a ne putea folosi la maxim de capacitatea de stocare care ni se oferă.

Quick Resume și Smart Delivery “fac toți banii”

Mai mult ca sigur una din funcțiile Xbox Series X pe care toți gamerii au așteptat-o cu sufletul la gură este funcția Quick Resume. Scopul acesteia este de a permite jucătorului să pună pauză și apoi să reia un titlu aproape instant, ca și cum nu l-ar fi oprit niciodată. Mai mult, de această funcție poți profita nu doar atunci când viața reală te reține pentru un moment din universul virtual, ci și atunci când vrei să jonglezi cu două sau mai multe jocuri în același timp. Iar acest lucru îl poți face printr-o simplă apăsare de buton pe controller-ul consolei! Încă nu am aflat care este numărul maxim de jocuri pentru care se poate folosi funcția Quick Resume, dar, din experiență îți spunem că cel puțin patru titluri în același timp nu ridică niciun fel de problemă!

În ceea ce privește funcția Smart Delivery putem spune că ea este o opțiune care permite posesorilor de console Xbox să aibă acces la cea mai bună versiune de joc disponibilă pentru aparatul lor fără investiții suplimentare în același titlu. Asta înseamnă că, fără a plăti de două ori pentru un joc, ne-am putut juca The Falconeer cu toate optimizările sale mai întâi pe Xbox Series X și apoi pe Xbox One S când am vrut să schimbă consola.

Colecția de titluri dedicate consolei Xbox Series X… nu prea există

Nu vom zăbovi prea mult la această secțiune a recenziei noastre pentru că pur și simplu nu prea avem despre ce să vorbim când vine vorba de jocurile disponibile pentru consola Xbox Series X. Pentru început, avem doar Assassin’s Creed Valhalla, Watch Dogs: Legion, Dirt 5 și Yakuza: like a Dragon care va apărea anul viitor, patru titluri din care niciunul nu a fost făcut special pentru consola Xbox Series X, ci se va putea juca și pe Play Station 5. Mai mult, titlurile special create pentru Xbox Series X precum Gears 5, Forza Horizon 4 sau Ori and the Will of the Wisps sunt optimizate și pentru Xbox One.

În scurta perioadă de timp în care am testat această consolă am avut acces la câteva jocuri din ultimele generații și nu putem spune că am avut o experiență rea deloc. Dar ne-ar fi plăcut dacă am fi putut testa și ceva care să fie special făcut doar pentru Xbox Series X, care să ne dea senzația de exclusivitate și să ne facă să spunem cu mâna pe inimă că această consolă este un dispozitiv pe care amatorii de jocuri video trebuie neapărat să îl cumpere acum, fără să mai amâne niciun moment. 

Pe de altă parte, suntem siguri că impresia noastră legată de librăria de jocuri pentru Xbox Series X ar fi fost cu totul și cu totul diferită dacă măcar Halo Infinite ar fi fost disponibil. Dar lansarea lui fiind amânată pentru anul viitor, nu ne rămâne decât să sperăm la zile mai bune. 

Verdictul nostru

Ar trebui sau nu ar trebui să cumperi consola Xbox Series X?

În concluzie, consola Xbox Series X utilizează o mulțime de funcții și dotări de care nu ne-a mai fost dat să ne bucurăm până în prezent și care oferă imagini mult mai clare alături de performanțe infinit superioare. Dar cu toate că aspecte precum Quick Resume sau Smart Delivery nu sunt deloc de neglijat, este greu să trecem cu vederea minusurile pe care această consolă le are totuși, cu toate că este cea mai performantă piesă de echipament din categoria ei, pe care am testat-o până acum. 

Astfel, lăudăm sincer viteza uimitoare de încărcare, rezoluția 4K la 60 de cadre pe secundă și compatibilitatea cu o gamă variată de jocuri. Dar, pe de altă parte, ne-ar fi plăcut dacă lucrurile ar fi stat altfel în legătură cu librăria de jocuri, interfața și panoul de control unde nu am văzut schimbări majore și nu în ultimul rând, compatibilitatea cu televizoarele pentru experiențe vizuale demne de un asemenea dispozitiv. Deci…

Cumpără consola Xbox Series X dacă:

Vrei să aștepți mai puțin până se încarcă titlurile tale preferate

Memoria SSD incredibil de rapidă a noii generații de console Xbox reduce semnificativ timpul de așteptare atât pentru jocurile noi cât și pentru cele vechi. În plus, vine la pachet cu o rezoluție nativă 4K și 60 de cadre pe secundă. De aceea, odată ce ai cumpărat-o nu va mai trebui să faci compromisuri în ceea ce privește calitatea de redare a imaginilor sau viteza cu care acestea se derulează.

Vrei să ai acces la vechile tale jocuri Xbox

Din fericire, Xbox Series X este compatibilă cu jocurile ultimelor trei generații de console Xbox. De aceea, dacă aveai un titlu de suflet pe care voiai să îl joci și pe această consolă, avem o veste bună! Mai mult ca sigur el se găsește în cele peste 1000 de jocuri ce pot fi rulate pe acest dispozitiv.

Vrei control total asupra spațiului de stocare

Am rămas impresionați de posibilitatea de a instala doar părți dintr-un joc pe această consolă și nu jocul întreg. Acest aspect, împreună cu spațiul impresionant de stocare, ne permite în calitate de gameri să profităm la maxim de memoria consolei și să ne gestionăm așa cum ne place titlurile preferate.

Nu cumpăra consola Xbox Series X dacă:

Vrei o librărie de jocuri care să te țină cu sufletul la gură

Din păcate, cel puțin la ora actuală, librăria de jocuri a consolei Xbox Series X este compusă în mare parte din titluri vechi, optimizate pentru acest dispozitiv. Cu siguranță lucrurile se vor schimba în timp. Dar dacă te hotărăști să investești într-o astfel de piesă de echipament pentru a juca titluri noi, sfatul nostru este să nu ai așteptări prea mari din acest punct de vedere.

Vrei să-ți folosești vechiul televizor care nu are o rezoluție 4K

Dacă nu ai un televizor cu rezoluție 4K și nici nu ai de gând să investești într-unul în viitorul apropiat, nu are rost cel puțin deocamdată să cumperi o consolă Xbox Series X. Așa cum am spus și în paragraful de mai sus, jocurile disponibile în prezent sunt cam aceleași pe care le poți juca deja și pe Xbox One și dacă nu vei putea profita nici de experiența vizuală, timpii de încărcare și alte avantaje, deși ca performanțe sunt niște îmbunătățiri majore, în același timp le putem considera aspecte ușor neglijabile.

Vrei o interfață și un panou de control pe care nu le-ai mai văzut până acum

Nici la capitolul interfață și panou de control nu vei avea surprize prea mari. Se prea poate ca producătorii să vină la un moment dat cu un update care să facă cinste acestei console, dar acum ele nu diferă cu mult față de cele cu care te-ai obișnuit deja la Xbox One.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here