Jocurile de ultimă generație aflate pe consola Xbox Seria X arată bine, dar experiența pe care o oferă este uimitoare

0
68

Înainte de a începe să vă jucați pe noua consolă Xbox Seria X, resatați-vă toate așteptările pe care le aveați. Valoarea adăugată pe care o aduc consolele de ultimă generație nu constă în grafică, cel puțin nu anul acesta. Beneficiile reale pe care le veți observa odată cu lansarea noilor console vor părea aproape invizbile, însă îmbunătățesc cu siguranță nivelul de calitate al modului de interacțiune utilizator-joc. Upgrade-urile prezentate nu sunt fascinante, însă odată ce le vei descoperi sunt sigur că le vei îndrăgi. 

În ultima săptămână am avut ocazia descopăr jocurile video de ultimă generație pe Xbox Seria X. Am testat Dirt 5 și Yakuza: Like a Dragon. Ambele jocuri arată mai bine pe Seria X decât pe predecesorii săi, Xbox One și PlayStation 4. Au rezoluții mai mari și o frecvență de cadru mai rapidă. Lucruri mici precum bălțile reflectorizante din Dirt 5 și fețele foarte bine conturate ale personajelor din Yakuza: Like a Dragon îmi aminteau ocazional că joc pe un hardware mai nou și mai puternic. Dar în scurt timp m-am obișnuit cu această grafică mai bună și nu mi s-a mai părut atât de impresionantă. Vă spun toate acestea ca să nu vă așteptați la mari schimbări: noile jocuri sunt doar variante îmbunătățite ale primelor versiuni create. 

În ultimele trei decenii, consolele de jocuri video au fost lăudate  în mare parte pentru îmbunătățirile grafice pe care le-au adus în mod constant, dar în prezent sunt uimit de capacitatea lor de a reda o experiență cât mai reală. Astfel atunci când joci chiar simți că faci parte de acolo.

De exemplu, timpul de încărcare a jocului s-a diminuat mult. Jucând Dirt 5, am ales o cursă și la scurt timp eram deja în mașină așteptând lumina verde a stopului. Acest aspect mi-a schimbat fundamental părerea despre joc. Fără fricțiunea timpilor de încărcare, m-am trezit în repetate rânduri jucând încă o cursă…și apoi încă una. Nu mi-am dat seama până în acest moment că de fapt timpul de încărcare al jocului mai mare mă făcea până acum să joc mai puțin.

Și Yakuza beneficiază de o viteză de încărcare mai rapidă, mai ales că cei care l-au creat l-au segmentat mult cu mini-jocuri și misiuni secundare. Experiența pe care am avut-o însă, chiar a fost formidabilă. În timpul jocului am devenit pe rând un super erou vigilent, un colecționar semi-profesionist de doze de aluminiu și un iubitor de film în devenire care rezistă cu brio somnului. Fiecare mica aventură din joc a fost integrată perfect, fix ca episoadele dintr-un serial, iar timpii reduși de încărcare chiar au ajutat foarte mult pentru a putea trăi întreaga experiență.

Nu pot spune cât de des voi folosi funcția de Quick Resume a Xbox Seria X în viitor, dar a ajutat foarte mult acum că a trebuit să testez 2 jocuri într-o perioadă scurtă de timp. Ori de câte ori deveneam frustrat că pierd o cursă în Dirt 5, treceam la Yakuza și la câteva secunde distanță rătăceam pe străzile orașului Yokohama, Japonia.

M-am așteptat tot timpul ca noile generații de console pentru jocuri video să vină mereu cu versiuni îmbunătățite pentru grafică. Dar acum îmi dau seama că defapt atu-ul lor este altul: ușurința utilizării față de PC, ceea ce îmbunătățeste clar ”calitatea vieții de gamer”. Folosind consola în detrimentul PC-ului ai marele avantaj că doar o conectezi și poți să te joci: fără să faci transfer de fișiere, fără să îți dai seama de unde vin acele erori misterioase, dacă sunt de la monitor, placa de bază sau de la sursa de alimentare. Așadar fără să întâmpini atâtea probleme, consolele chiar maximizează timpul pe care ți l-ai alocat pentru a bucura de un joc. 

Ironia, desigur, este că jucătorii de PC folosesc de ani de zile RAM de ultimă generație și stocare ultra-rapidă NVMe și mai trebuie să știe și ce înseamnă toți acești termeni. Ca să te bucuri de jocuri video pe PC trebuie să înveți și cum funcționează acesta. Ceea ce, din nou, înseamnă mai puțin timp petrecut jucând efectiv jocuri.

Cu noile console, însă, împătimiții de jocuri vor simți că se joacă chiar pe PC. Sigur, probabil abia peste ani vom avea jocuri construite de la zero special pentru astfel de device-uri pentru a și profita pe deplin de tot ce pot face ele din punct de vedere tehnic. Dar, între timp, prin simpla creștere a ușurinței cu care se pot juca jocurile pe console, ar trebui să fie un motiv suficient pentru a le alege în detrimentul Pc-urilor. Și ca să spunem și lucrurilor pe nume: să joci jocuri pe un hard mai nou și mai rapid chiar este mai distractiv. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here